Zeb & Ozzys lya på nätet
| ZEB | OZZY | FAMILJEN | BILDER | VÄNNER | BLANDAT | KONTAKT | GÄSTBOK | AWARDS | LÄNKAR | STARTSIDA |

 

 

ROTTWEILERN - EN RAS FÖR DIG / HANE ELLER TIK

 

 

SJUKDOMAR

 

 

 

DIKTER

 

 

 

 

SJUKDOMAR

 

Höftledsdysplasi (HD) -felaktig utveckling av höftleden är en relativt vanlig åkomma hos framför allt våra storvuxna hundraser. Rubbningen i ledens utveckling sker under hundens uppväxttid och först när skelettet är moget kan man bedöma höftlederna genom röntgen.

GRADERING

A =Normala höftleder (= nuvarande ua) - Hundar med normalt utvecklade höftleder får diagnosen "A", tillägget "utmärkta höftleder" får de hundar som har speciellt välutvecklade och fasta höftleder jämfört med övriga inom rasen.

B =Nästan normala höftleder (=nuvarande ua) - Hundar med nästan normalt utvecklade höftleder får diagnosen "B".

C =Höftleder lindrig dysplasi (=nuvarande grad I) - Är den lindrigaste formen, höfthålan har nästan normal storlek och form men ledhuvudet passar inte in exakt in i ledhålan.

D =Höftleder måttlig dysplasi (=nuvarande grad II) - Är en måttlig dysplasi, höftledshålan är märkbart grund. Ledhuvudet passar in dåligt och går lätt att skjuta ur läge.

E =Höftleder kraftig dysplasi (=nuvarande grad III och IV) - Är en kraftig dysplasi, ledhålan är mycket grund och ledhuvudet ligger ofta och rider på ledhålans kant. Luxation menas då Höftledshuvudet ligger helt utanför ledhålan. Ledhålan är mycket grund.

 

Höftledsdysplasi ger förr eller senare upphov till förslitning av brosket i höftleden. Broskförslitningar kan ej ses på röntgen men ganska snart tillkommer benpålagringar. Pålagringarna ökar i regel med åldern och leder ofta till att höftleden blir helt deformerad hos den gamla hunden. Detta gör att röntgenbilder av gamla hundar med kraftiga pålagringar ibland inte går att döma ur dysplasisynpunkt.

GRADERING

Lbp - Lindriga benpålagringar

Mbp - Måttliga benpålagringar

Kbp - Kraftiga benpålagringar


Övervikt innebär en ökad belastning på höftlederna varpå hundar med dysplasi bör hållas slanka!

Hundar som vid röntgen visar HD bör inte användas i avel.

 

Armbågsledsarthos-Med armbågsledsartros (AD) menas en onormal förslitning av ledbrosket i armbågsleden. Denna förslitning ses oftast ej på röntgenbilden men ger upphov till benpålagringar vilka kan urskiljas relativt tydligt.

GRADERING

UA - Inga påvisbara förändringar

Lbp - Lindriga benpålagringar

Mbp - Måttliga benpålagringar

Kbp - Kraftiga benpålagringar

 

Hundar som vid röntgen visar AD bör inte användas i avel.

 

Osteokondros-Osteokondros är en sjukdom i skelettets tillväxtområden och i ledbrosket som leder till att dessa områden inte förkalkas som de ska. Detta medför defekter i ledbrosket, inflammation i leden och att det ibland bildas lösa benbitar i leden. Om detta inte behandlas i tid, fås pålagringar i leden med bestående hälta som följd.

Sjukdomen ses hos unga, växande hundar och kan drabba de flesta lederna i kroppen. Man har inte helt utrett orsakerna till osteokondros, men man misstänker att flera faktorer bidrar, framför allt ärftlighet, snabb tillväxt (sjukdomen ses oftare hos storvuxna raser och hanhundar) och överutfodring (både generell överutfodring samt överutfodring av kalk och D-vitamin).

Symtom

Symtomen uppträder ofta runt 4-8 månaders ålder och består av onormalt rörelsemönster, hälta samt smärta vid böjning/sträckning av leden. Om hunden inte opereras i tid, blir följden ofta pålagringar i leden och kvarstående hälta.

Våteksem-(kallas även Fukteksem/Hot Spot mm) uppstår av ex.svampinfektioner hudparasiter allergier mm. Hunden kliar och/eller slickar/biter på kroppen. På 24 timmar kan det breda ut sig till en varigt/blodigt ömmande kladdig fläck, håret kladdar i hop till en illa luktande kaka. Infektion uppstår av vanliga hudstafyloocker, det sprids av fukt o värme och förökas mycket snabbt.

SYMPTOM: Hunden är irriterad och om det inte har upptäckts tidigt öm, pälsen är kladdig/blötaktig vid såret. Luktar illa, hunden ligger och tvättar sig mycket.

RÅD:Vad du själv kan göra med eksemet. Klipp bort pälsen runt såret och en bit utanför så det inte sprids, eller raka med en trimmer så det blir ordentligt luftigt. Tvätta sedan rent med ex. jodopax 2 ggr om dan tills det ser fint ut igen. OBS!: Har det gått långt och ömmar mycket så låt bli då är det mycket smärtsamt och man måste ta hunden till veterinär, å få hunden sövd innan rakning + att hunden troligtvis då kommer att få penselin och uttorkande salva.


 

 

 

ATT TÄNKA PÅ TILL SOMMAREN

 

- Låt inte hunden sitta inlåst i en bil. Det blir jättevarmt otroligt fort i en bil och hunden kan få värmeslag och i värsta fall dö.

- Glöm ingen hund i dragkroken. En del hundägare har glömt sina hundar bundna i dragkroken och kört iväg med allvarliga följder.

- Ha med vatten till hunden om ni är ute och promenerar i värmen. Dom mest krävande fysiska aktiviteterna behöver inte utföras under den varmaste delen på dagen.

- Ha med kortisontabletter och mobiltelefon när du är ute och går. En hund som blir ormbiten behöver hjälp snabbt.

- Torka hunden efter bad för att undvika våteksem. Skölj av hunden från saltvatten om den badar i havet.

- Det har blivit allt vanligare med "sommarhundar". Ett hundköp är ett åtagande för hela hundens liv och inte bara över en sommar.

 

 

ATT TÄNKA PÅ TILL VINTERN

- En del hundar får klumpar med snö i trampdynorna och i pälsen under buken. Det kan vara obehagligt för hunden och det kan irritera huden mellan tårna.

- En annan sak som hör vintern till är saltning av gator som också kan irritera tassarna. Det kan vara bra att ha en skål med vatten innanför dörren och tvätta av hundens tassar efter promenaden. Torka sedan väl så att inte fukten skapar infektion. Det finns även olika tassalvor i djuraffärer som man kan smörja hundens trampdynor med.

- Tänk på att det är jobbigare för hunden att gå och att den lättare kan bli trött när ni promenerar i djup snö.

- Nu kommer även årstiden med helger som ofta innehåller mycket mat. Tänk på att inte ge hunden för mycket godsaker - hunden blir lika glad för små smakbitar :)

- När det är kallt ute och hunden pulsar i snön kan den få köldkramp i tassarna, ofta börjar hunden hoppa på tre ben. Stanna och massera benet för att få tillbaka cirkulationen.

- På hanhunden kan penisen frysa till och det kan bli isigt i håret runtomkring. Om ni ser att hunden har problem så värm gärna med handen för att tina den åt er hund – hunden kan annars få problem att kissa.

- När det blir riktigt kallt kan det vara bra att ha ett hundtäcke till hunden så att den håller värmen – särskilt om den är stilla längre stunder. Till riktigt frusna hundar finns även overaller.

- Om hunden få sår på tassen kan det vara bra med en hundsko/stövel för att inte blöta ner bandaget.

- Chokladkartonger brukar ges som julgåvor, men håll dom borta från din hund ! Choklad i stora mängder kan orsaka förgiftning hos hundar.

- Glykol brukar användas under vintern tex. i bilar och hundar slickar gärna i sig det. Detta kan ge upphov till svåra förgiftningar. Förvara aldrig glykol där hunden kan få tag på det !

- En del hundar som är skotträdda kan bli jätteoroliga under nyårshelgen då skott och smällare är vanliga. Är din hund rädd försök att ha den i ett rum där den inte kan se raketerna och sätt på radio eller TV för att stänga ute oljudet. Hundar som är väldigt rädda kan få lugnande medicin utskriven av veterinär.

 

Första hjälpenlåda för hund - att ha hemma

En skarp trubbig sax
En pincett
Tandborste
Tandrengöringsmedel
Tandskrapa
Klotång
Blodstillande medel
Febertermometer
Fyra rullar 5 cm plåsterhäfta
Fyra rullar 5 cm gasbinda
Ett paket bomull
Tassalva
Bomull
Bomullspinnar
Halskrage
En flaska desivon
Fästingutdragare
Jodopax vet.
Jodopax Hud och Sår
Väteperoxidlösning 3%
Natriumklorid spolvätska
Kompresser

Copyright på sidans innehåll, inklusive foton,
innehas av Annelie.
Förbjudet att kopiera foton.