| OZZY | TONY | ZEB | FAMILJEN | BILDER | BLANDAT | KONTAKT | GÄSTBOK | LÄNKAR | BLOGG |

 

 

MH

 

STAMTAVLA

 

GALLERI

 

SLÄKTEN

 

RASEN

 

TRÄNING

 

 

 

 

Sjukdomar & Skador

 

Nu är ju Zeb snart 11år och har ju hunnit med en del genom åren. Så jag tänkte att det kunde vara intressant att lista alla saker som vi har gått igenom.

 

1999

AMPUTERING AV KLON

I januari -99 så var Zeb hos min pappa över helgen. Han var ute och lekte i trädgården då han på något sett bröt klon rakt upp och blödde kopiöst.

Vi fick först vänta och se om det bara var själva klokapseln som var av - men tyvärr så hade brottet gått utt i klobenet så amputation var enda utvägen.

Zeb har kvar själva trampdynan, men klon och klobenet är helt borttaget. Zebbe har inte mått dåligt alls av det och har inte ens precis efter skadan brytt sig om den tassen.

 

2001

PROSTATIT

Detta var första gången vi fick detta problemet - det visade sig sedan att det skulle återkomma.

Vi märkte att urinen var blodblandad och det kunde komma små röda droppar på golvet. Vi fick komma in med urinprov och när vi fick diagnosen så blev Zeb behandlad med hormonspruta som tog bort symptomen.

 

HOT SPOT

Detta var även året som vi först stötte på problemet med våteksem. Det blev rakning och antibiotika som behandning.

Nu för tiden så åter vi in för att raka riktigt rent och duttar med asollösning och smörjer sedan med uttorkande Silonsalva.

 

2002

EPULIDER

År 2002 så märkte jag att Zebbe hade en kostig knölliknande sak i munnen.

Det visade sig vara en helt ofarlig sak som heter Epulider ! Det är godartad vävnad (tandkött) som kan brännas bort vid behov.

Zebbes gjorde det dock inget åt och den försvann av sig själv.

 

2003

PROSTATIT

Nu kom prostatiten tillbaka för andra gången och vi fick en ny hormonspruta eftersom den fungerade förra gången.

 

HÄLTA

Detta året märkte vi för första gången att Zebbe gick orent. Han var inne på djursjukhuset och röntgades, men allt såg bra ut och han blev ordinerad vila.

 

2004

KNÖLAR

Vi märkte att Zebbe hade 3st små ytliga knölar.

Dom opererades bort och skickades på utvärdering och som tur var så var dom alla tre godartade.

Men tyvärr så gick stygnen upp på två av såren dagen efter varandra så Zeb blev nersövd 3 gånger på en månad !!

 

PROSTATIT - KASTRERING

Nu kom Zebbes Prostatit tillbaka för tredje gången och hans prostata var även förstorad. Den här gången rekommenderade veterinären kastrering och sedan den 23/8-04 så har Zebbes juveler varit borta

Operationen gick jättebra och han har inte saknat sina kulor - personligheten är sig lik det är bara matintresset som har ökat markant:)

 

2005

HORNHINNESÅR

En kväll i mars så var matte ute och lekte med hundarna och kastade en pinne till Ozzy. Tyvärr så ville Zebbe också ha pinnen och kom och fick den rätt i ögat.

Vi åkte in akut till vetrinären och Zeb fick dom gröna dropparna i ögat för att se hur skadan var. Som tur var så hade bara hornhinnan rispats och vi fick åka hem med ögondroppar och Rmadyl för smärtan. Zeb blev helt återställd efter behandlingen.

 

RYGGBESVÄR

I juli kom Zebs orena gång från 2003 nu tillbaka och det verkade nu som om den kom från ryggen.

Vi fick åka hem och vila för att se om det skulle gå över igen.

 

DEGENERATIV LUMBOSACRAL STENOS - L7S1

I Oktober kom besvären med ryggen tillbaka och med besked !!

Det började med den orena gången och nu började Zeb även ljudligt att uttrycka smärta när han reste på sig efter vila. Han ville heller inte gå några längre promenader och var allmänt låg.

Sedan kvällen innan jag skulle ringa veterinären så kom det värsta - mitt i natten så vaknade jag av att Zeb skrek rätt ut. Det var det värsta ljudet jag någonsin har hört !!

Som tur var så hade jag Rimadyl kvar sedan Zebs hornhinneskada så han kunde få och han lugnade sig och kunde sova natten ut.

Vi trodde att det var stunden som var kommen nu - att vi skulle bli tvugna att säga farväl till Zebbe och det var med gråten i halsen som jag lämnade in honom på djursjukhuset för en skiktröntgen. När jag kom tillbaka till sjursjukhuset efter Zeb hade röntgats så hade jag ställt in mig på att det var något som inte kunde botas och att det var allvarligt.

Jag fick veta att det även kallas L7S1 och är en förträngning i övergången mellan ländryggens bakersta kota (L7) och första kotan (S1) i det av tre kotor sammansatta korsbenet. Förträngningen gör att det klämmer mot nervtrådarna i ryggen och hunden får ont.

Vår veterinär förklarade att det gick att operera, men att det även följde en rehabilitering på flera månader. Zeb var ju vid den här tiden 9 år och både vetrinären och vi tyckte att det var bättre att medicinera med Rimadyl livet ut än att genomgå en inte ofarlig operation med lång rehabilitering när han var så pass gammal och av en så stor ras.

Så nu går Zeb på Rimadyl 100mg - en morgon och en kväll och kommer att göra det livet ut. Nu visar han inte längre några symptom och har fått tillbaka sin livsglädje igen !!

 

2006

KNÖLAR

Den här gången kom det också 3 knölar, men dessa var under huden och växte. Det var en på var sida av revbenen och en under höger ben.

Den här gången var Zeb 10 år och även nu började tankarna gå åt det allvarligare hållet. Zeb opererades och till vår stora lycka så var det bara fettknölar och Zebs prover på lever och njurar var också bra - jätteskönt att veta eftersom Rimadylen kan ge problem i dom områderna.

 

 

2007

ARTROS

Zebbe böjrar visa symptom på smärta i framtassen. Han röntgades och det fastställdes att han har artros och början till artros i en tå på var tass.

Fortsätter med glucosamin för att smörja lederna och masserar.

 

RYGGEN

Zeb visar symptom på att han känner av sina ryggbesvär. Han börjar gå i waterwalker för att bygga upp mer musklar i bakdelen. Fortsätter med tillskott och massage

 

4 September 2008

 

Zebs hälsa har gått upp och ner dom senaste månaderna och den 3 september klarar Zeb inte att gå i trappan utan åker ner.

Avaktar under natten, men 4 sempember är det värre och vi får tid samma dag för avlivning. Zeb somnar in kl 11.15 i min famn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright på sidans innehåll, inklusive foton,
innehas av Annelie.
Förbjudet att kopiera foton.